september 3, 2019

Wat is hypnose en wat niet

Wat is hypnose?

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’. Dit betekent, ‘slaap’. Bij hypnose is men in een soort trance, het kritische denken is naar de achtergrond gegaan en het onderbewustzijn staat open. Hierdoor kunnen er herinneringen naar boven komen die men in meer bewuste staat niet heeft.

Iedereen heeft wel eens van die momenten dat men helemaal opgaat in een boek of film, of dat men zich tijdens het autorijden ineens realiseert dat men alweer ergens is. De tijd helemaal vergeten. Men is op zo’n moment helemaal gefocust.

Mensen kunnen ook gehypnotiseerd zijn door hun opvoeding, of scholing. Sommige dingen zijn zo vaak tegen iemand gezegd, dat het in hun onderbewuste is gaan zitten en ze daar onbewust naar blijven handelen. Bijvoorbeeld dat je iets niet kunt, of ergens te klein voor bent. Waarschijnlijk was dat op dat moment zo, maar nu niet meer terwijl dat idee in het onderbewustzijn voortleeft en daar mee een belemmering vormt om te doen wat men zou willen.

Hypnose is daarom helemaal geen bijzonder fenomeen, maar iets dat men dagelijks meermalen meemaakt. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat hypnotherapie een efficiënte en krachtige methode is om een groot aantal klachten eenvoudig te verhelpen.

Vaak kan in één sessie al een ommekeer behaald worden.

Wat is hypnose niet?


Als je iemand vraagt wat hypnose is, dan is het antwoord vaak dat het shows zijn waarbij mensen de controle kwijt raken en de hypnotiseur ze rare dingen laat doen. Dat is niet juist, mensen onder hypnose doen nooit dingen tegen hun wil en ze blijven zich bewust van waar ze zijn. Ook in een show.

In een therapie wordt de trance gebruikt om positieve suggesties te geven en daarmee te ontspannen en los te komen van problemen.